Partnerpensioen ruilen voor een hoger ouderdomspensioen
Partnerpensioen is pensioen dat uw eventuele (ex-)partner ontvangt als u komt te overlijden.
U kunt ervoor kiezen om uw ouderdomspensioen te verhogen met (een deel van) het partnerpensioen. Als u hiervoor kiest, wordt het pensioen dat uw partner zou krijgen als u overlijdt lager of uw partner ontvangt helemaal geen partnerpensioen.
U kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als uw partner zelf een goed inkomen of pensioen heeft. De precieze bedragen van uw pensioen bij deze keuze ziet u in Mijn Pensioenplan.
Door uw partnerpensioen uit te ruilen verhoogt u uw ouderdomspensioen
Uw partner moet met deze keuze akkoord gaan
Uw ex-partner heeft ook recht op partnerpensioen. Dit kan niet worden uitgeruild
Geen (ex-)partner? Dan wordt uw ouderdomspensioen automatisch verhoogd
Overwegingen bij deze keuze
Bij het maken van keuzes voor uw situatie is het van belang dat u rekening houdt met alle mogelijke gevolgen ervan. We hebben een aantal overwegingen die kunnen spelen voor u op een rij gezet.
Hoe is uw pensioensituatie?
Vormt u zich een beeld van uw pensioensituatie en die van uw partner. Heeft uw partner zelf een goed inkomen of pensioen?
Extra ouderdomspensioen
Als uw ouderdomspensioen voor u onvoldoende is, dan kunt u dit verhogen door partnerpensioen helemaal of gedeeltelijk uit te ruilen voor extra ouderdomspensioen.
Levensverwachting
Overweeg de gezondheid en levensverwachting van uzelf en die van uw partner. Als u verwacht dat u zelf langer zult leven, kan het uitruilen van partnerpensioen voor een hoger ouderdomspensioen gunstiger zijn of andersom.
Is uw partner akkoord?
Uw partner moet akkoord gaan met het uitruilen van partnerpensioen.
Ex-partner
Heeft u een ex-partner? Uw ex-partner heeft ook recht op partnerpensioen. Dit bijzonder partnerpensioen kan niet worden uitgeruild.
Geen (ex-)partner
Heeft u geen (ex-)partner? Dan wordt uw ouderdomspensioen automatisch verhoogd.
Volledig met pensioen
Deze keuze is alleen mogelijk als u volledig met pensioen gaat, dus niet in deeltijd.
Gerrit Hartkamp (66), gepensioneerd, voorheen ING
heeft zijn partnerpensioen om laten zetten
‘Mijn vrouw hoeft nooit het huis uit of op een houtje te bijten’
Na eerst tien jaar bij Rabobank te hebben gewerkt, maakte Gerrit Hartkamp in 1998 de overstap naar ING. “Mijn Rabobank-pensioen kon ik destijds meenemen door waardeoverdracht. Ik heb vervolgens drie jaar pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING, dus in totaal heb ik dertien jaar pensioenopbouw bij het Fonds. Daarna heb ik nog zes jaar bij een organisatieadviesbureau gewerkt, waarna ik achttien jaar geleden als zelfstandige aan de slag ben gegaan. Het fonds van mijn laatste loondienstbetrekking ging al met 62 jaar pensioen uitkeren.”
Door onder meer de rekentool Mijn Pensioenplan te gebruiken ben ik er samen met mijn vrouw achter gekomen dat in onze situatie een partnerpensioen niet nodig is
Gerrit heeft ervoor gekozen om de ingangsdatum voor zijn pensioen bij Pensioenfonds ING te laten staan op de leeftijd van 65 jaar. “Mijn pensioen van Pensioenfonds ING ontvang ik sinds vorig jaar, evenals van een ander fonds. Hiernaast werk ik nog.” Hoe hij zich heeft voorbereid op zijn aankomende pensionering? “Ik ben altijd al bovengemiddeld geïnteresseerd geweest in pensioenregelingen. Zo volgde ik alle mails, de website en het magazine Antwoorden altijd met veel belangstelling. Door onder meer de rekentool Mijn Pensioenplan te gebruiken ben ik er samen met mijn vrouw achter gekomen dat in onze situatie een partnerpensioen bij Pensioenfonds ING niet nodig is. Daarom heb ik het partnerpensioen ingeruild voor een hoger ouderdomspensioen voor mezelf.
“Mijn vrouw is zeven jaar ouder en we hebben het hier over een derde van mijn pensioen. Vrouwen hebben een hogere levensverwachting dan mannen, maar ook als mijn vrouw veel ouder wordt dan ik zijn er voldoende andere vermogens- en inkomstenbronnen om van te kunnen leven. Zo heb ik als zelfstandige een pensioenvoorziening opgebouwd. Dat potje valt bij mijn overlijden in de erfenis.”
Gerrit vertelt dat hij zichzelf salaris uitkeert. Daarnaast heeft hij zoals gezegd pensioenuitkeringen van twee pensioenfondsen, zijn vrouw ontvangt AOW en hij krijgt met 67 jaar AOW. “Er is dus voldoende om van te leven en ook ruimte om te sparen. Als je kiest voor geen partnerpensioen krijg je zelf een hogere uitkering aan ouderdomspensioen. Het blijft natuurlijk een risico-inschatting. Als je maar een klein beetje meer geld krijgt ten opzichte van het risico, zou ik het niet doen. Maar wie er van ons beiden ook eerder overlijdt: mijn vrouw hoeft nooit het huis uit of op een houtje te bijten.”
Gerelateerde keuzes
Ontdek meer keuzemogelijkheden
AOW-overbrugging
U kunt ervoor kiezen om uw pensioen tot uw AOW-leeftijd aan te vullen met een AOW-overbruggingspensioen.
U kunt uw pensioen uitstellen tot de eerste dag van de maand waarin u 71 jaar wordt. Als u ons geen pensioenplan stuurt, stellen we de ingang van uw pensioen met een jaar uit.