Ouderdomspensioen omzetten

Ouderdomspensioen ruilen voor een hoger partnerpensioen

Partnerpensioen is pensioen dat uw eventuele (ex-)partner ontvangt als u komt te overlijden.

U kunt het pensioen voor uw partner verhogen met een deel van uw ouderdomspensioen. Als u hiervoor kiest, krijgt u per maand een lager ouderdomspensioen.

De precieze bedragen van uw pensioen bij deze keuze ziet u in Mijn Pensioenplan.

Deze keuze samengevat:

  • U kunt een deel van uw ouderdomspensioen uitruilen voor een hoger partnerpensioen
  • Het partnerpensioen mag niet hoger zijn dan 70% van het verlaagde ouderdomspensioen
  • Deze keuze is alleen mogelijk als u volledig met pensioen gaat

Overwegingen bij deze keuze

Bij het maken van keuzes voor uw situatie is het van belang dat u rekening houdt met alle mogelijke gevolgen ervan. We hebben een aantal overwegingen die kunnen spelen voor u op een rij gezet.

Hoe is uw pensioensituatie?

Vormt u zich een beeld van uw pensioensituatie en die van uw partner. Heeft uw partner zelf een goed inkomen of pensioen?

Levensverwachting

Overweeg de gezondheid en levensverwachting van uzelf en die van uw partner. Als u verwacht dat uw partner langer zal leven dan uzelf kan een hoger partnerpensioen voordeliger zijn.

Niet hoger dan 70%

Het partnerpensioen mag niet hoger zijn dan 70% van het verlaagde ouderdomspensioen.

Volledig met pensioen

Deze keuze is alleen mogelijk als u volledig met pensioen gaat, dus niet in deeltijd.

Minimum bedrag

U kunt alleen een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor een hoger partnerpensioen als het ouderdomspensioen dat overblijft hoger is dan het minimum bruto bedrag dat geldt in dat jaar.

Peter Koper (65), gepensioneerd, voorheen ING
heeft ouderdomspensioen uitgeruild voor partnerpensioen

'Zoals ik het zie, verwacht ik dat het prettig is om het de komende tien jaar financieel gezien iets ruimer te hebben'

Voordat Peter Koper met pensioen ging, heeft hij verschillende scenario’s doorgerekend om voor hem de meest passende keuzes te maken. Uiteindelijk heeft hij ervoor gekozen om 10% meer pensioen uit te laten keren tussen zijn 65ste en 75ste. Daarna verwacht hij minder nodig te hebben en wordt het uit te keren bedrag lager. Hiernaast heeft hij ouderdomspensioen uitgeruild voor partnerpensioen: het partnerpensioen heeft hij laten verhogen naar de maximale 70% van het (daardoor verlaagde) ouderdomspensioen. De partner van Peter is tien jaar jonger dan hij en de verwachting is dat zij hem onder normale omstandigheden zal overleven.

“Voordat ik zover was, heb ik wel zeven scenario’s in Mijn Pensioenplan doorgerekend. De belangrijkste reden dat ik gekozen heb voor eerst een hoger en dan een lager pensioen is omdat ik nu nog vitaal ben. Zoals ik het zie, verwacht ik dat het prettig is om het de komende tien jaar financieel gezien iets ruimer te hebben dan de jaren erna. Dat is ook omdat we een dochter hebben die studeert, met de bijbehorende kosten.” Hij licht toe dat het voor hem belangrijk is om zijn vrouw en kind goed achter te laten als hij overlijdt. “Daarom heb ik het partnerpensioen laten verhogen naar de maximale 70% van het verlaagde ouderdomspensioen.”

Neem de tijd! Maak desnoods tien scenario’s in Mijn Pensioenplan en kijk daarbij ook wat de belastingdruk is

Uiteindelijk is Peter Koper zo’n twee à drie maanden bezig geweest met het verzamelen van informatie en het vastleggen van zijn keuzes. “In het magazine Antwoorden heb ik veel nuttige informatie gevonden. Verder heb ik veel met ex-collega’s gesproken. Daardoor kwam ik tot de conclusie dat je eigen thuissituatie leidend is.” Na eerst de tool Mijn Pensioenschets te hebben gebruikt, heeft hij uiteindelijk alles vastgelegd via Mijn Pensioenplan.

Niet meer werken betekent niet dat Peter het niet meer druk heeft. “Ik sport zeer regelmatig en doe vrijwilligerswerk als penningmeester bij voetbalvereniging ADO’20. Ook hoop ik binnenkort mijn zus die in Nieuw-Zeeland woont een paar maanden te kunnen bezoeken. Dat was toen ik nog werkte ondenkbaar!” Wat hij mensen zou aanraden die nog hun keuzes moeten vastleggen? “Neem de tijd! Maak desnoods tien scenario’s in Mijn Pensioenplan en kijk daarbij ook wat de belastingdruk is. Laat alle opties op je inwerken en vraag oud-collega’s die al met pensioen zijn wat ze anders hadden gedaan. Haast je vooral niet. Uiteindelijk kom je zo op de voor jou meest ideale constructie uit.”

Gerelateerde keuzes

Ontdek meer keuzemogelijkheden

De online keuzehulp

Ontdek in enkele minuten welke pensioenkeuzes voor u relevant zijn en welke tools er beschikbaar zijn om een compleet beeld te krijgen.

Direct starten
Feedback Icoon

Bedankt voor uw mening, wilt u nog meer kwijt over uw ervaring op deze website?

De pensioenpoll

Test hier uw kennis rondom uw pensioen en uw pensioengerechtigde leeftijd bij Pensioenfonds ING.

Wat is de standaard leeftijd bij Pensioenfonds ING om met pensioen te gaan?(Vereist)
Vanaf welke leeftijd kunt u bij Pensioenfonds ING op z’n vroegst met pensioen?(Vereist)
Wat is de laatst mogelijke leeftijd om met pensioen te gaan bij Pensioenfonds ING?(Vereist)
Wanneer moet ik mijn pensioen aanvragen bij Pensioenfonds ING?(Vereist)
Waarin legt u uw definitieve pensioenkeuzes vast bij Pensioenfonds ING?(Vereist)