Hoe later uw pensioen ingaat, hoe hoger uw pensioenuitkering per maand wordt.
AOW-overbrugging
U kunt ervoor kiezen om uw pensioen tot uw AOW-leeftijd aan te vullen met een AOW-overbruggingspensioen.
Meer lezenOnze pensioenregeling kent twee pensioenrichtleeftijden: 65 en 68 jaar. Welke leeftijd voor u geldt, ziet u op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). U kunt uw pensioen later in laten gaan. Dat kan uiterlijk tot de eerste dag van de maand waarin u 71 jaar wordt.
Hoe later uw pensioen ingaat, hoe korter de periode wordt dat u er gebruik van maakt. Hierdoor wordt uw pensioenbedrag per maand hoger. De precieze bedragen van uw pensioen als u later met pensioen gaat bij Pensioenfonds ING ziet u in Mijn Pensioenplan.
Bij het maken van keuzes voor uw situatie is het van belang dat u rekening houdt met alle mogelijke gevolgen ervan. We hebben een aantal overwegingen die kunnen spelen voor u op een rij gezet.
Hoe later uw pensioen ingaat, hoe hoger uw pensioenuitkering per maand wordt.
Als u ons vóór uw pensioenrichtleeftijd (65 of 68 jaar) geen Pensioenplan stuurt, stellen we de ingang van uw pensioen tot nader order uit.
Mogelijk heeft u ook elders pensioen opgebouwd, bijvoorbeeld bij ING CDC Pensioenfonds of NN CDC Pensioenfonds of via een pensioenregeling van een andere werkgever. Dit pensioen kunt u op een ander moment in laten gaan dan uw pensioen bij PFI.
U kunt uw pensioen in laten gaan tegelijkertijd met uw AOW-leeftijd. Als u eerder met pensioen gaat, is het misschien nodig de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen met andere inkomsten.
Ook na pensionering betaalt u inkomstenbelasting over uw (pensioen)inkomsten. Wel betaalt u vanaf uw AOW-leeftijd over de eerste belastingschijf een lager belastingtarief.
U kunt uw pensioen tegelijk laten ingaan met het pensioen van uw eventuele partner.
Houd er rekening mee of uw dienstverband op een bepaalde datum wordt beëindigd. Dit kunt u nagaan bij uw werkgever.
Na een reorganisatie is André Klomp weggegaan bij ING. Omdat hij verschillende afvloeiingsregelingen, onder meer van ING, had ontvangen, besloot hij op zijn 63ste te stoppen met werken.
“Toentertijd heb ik mij uitgebreid verdiept in alle mogelijkheden.” Daaruit maakte hij al snel op dat het voor hem het gunstigst was als hij zijn pensioen van Pensioenfonds ING pas op zijn 68ste jaar zou laten ingaan. “Tot mijn 68ste zou ik het redden met het geld van de afkoopregelingen. Met 66 jaar en negen maanden kwamen daar AOW en drie kleine pensioenuitkeringen van andere werkgevers bij. Had ik mijn pensioenregeling van Pensioenfonds ING wel met 65 laten ingaan, dan had ik er veel meer belasting over moeten betalen. Daarbij had ik het op dat moment niet nodig.”
Had ik mijn pensioenregeling van Pensioenfonds ING met 65 laten ingaan, dan had ik er veel meer belasting over moeten betalen
“Zes maanden voor mijn 65ste verjaardag ontving ik de eerste brief van Pensioenfonds ING over de ingangsdatum van mijn pensioen. In eerste instantie heb ik mijn pensioen met een jaar uitgesteld.” Als je niets aangeeft, gebeurt dat automatisch. “De tweede brief was voor mij de aanleiding om mijn berekening en toekomstperspectief opnieuw vast te stellen.”
Door alles goed door te rekenen kwam André erachter dat het voor hem gunstiger was om zijn pensioenuitkering later in te laten gaan. Het voordeel van later met pensioen gaan, is dat de pensioenuitkering hoger is. Hoe André terugkijkt op zijn keuze? “Positief! Ik ben overigens destijds niet over één nacht ijs gegaan; ik heb overal informatie vandaan gehaald – van de website van de overheid, van de verschillende pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. En door erover te praten met collega’s.”
André en zijn vrouw zijn dan misschien gepensioneerd, zij leiden nog een heel actief leven. “We zijn nu bijna nog meer van huis dan toen we nog werkten! Ik dart, speel jeu de boules en loop hard én ik doe veel vrijwilligerswerk. Zo ben ik verkeersregelaar en rijd ik als vrijwilliger voor een ouderenorganisatie. Ook rijd ik voor een koeriersdienst. Ik heb mij onlangs ingeschreven bij een organisatie die je als vrijwilliger tools geeft om je grenzen beter aan te geven. Iedereen zou je namelijk het liefst veertig uur claimen”, sluit hij lachend af.
Ontdek in enkele minuten welke pensioenkeuzes voor u relevant zijn en welke tools er beschikbaar zijn om een compleet beeld te krijgen.