Hoe eerder u uw pensioen laat ingaan, hoe lager uw pensioenuitkering per maand wordt.
AOW-overbrugging
U kunt ervoor kiezen om uw pensioen tot uw AOW-leeftijd aan te vullen met een AOW-overbruggingspensioen.
Meer lezenOnze pensioenregeling kent twee pensioenrichtleeftijden: 65 en 68 jaar. Op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ziet u welke leeftijd voor u geldt. U kunt uw ouderdomspensioen eerder in laten gaan. Op zijn vroegst vanaf de eerste van de maand waarin u 55 jaar wordt.
Let wel: als u eerder met pensioen gaat, ontvangt u minder pensioen per maand. U maakt er immers over een langere periode gebruik van. De precieze bedragen van uw pensioen als u eerder met pensioen gaat bij Pensioenfonds ING ziet u in Mijn Pensioenplan.
Bij het maken van keuzes voor uw situatie is het van belang dat u rekening houdt met alle mogelijke gevolgen ervan. We hebben een aantal overwegingen die kunnen spelen voor u op een rij gezet.
Hoe eerder u uw pensioen laat ingaan, hoe lager uw pensioenuitkering per maand wordt.
Mogelijk heeft u ook elders pensioen opgebouwd, bijvoorbeeld bij ING CDC Pensioenfonds of NN CDC Pensioenfonds of via een pensioenregeling van een andere werkgever.
Dit pensioen kunt u op een ander moment in laten gaan dan uw pensioen bij Pensioenfonds ING.
U kunt uw pensioen in laten gaan tegelijkertijd met uw AOW-leeftijd.
Als u eerder met pensioen gaat, is het misschien nodig de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen met andere inkomsten.
U kunt uw pensioen tegelijk laten ingaan met het pensioen van uw eventuele partner.
Als u tijdens uw pensioen blijft werken, of weer gaat werken, dan heeft dit invloed op uw inkomen en daardoor op eventuele toeslagen die u ontvangt.
Ook na pensionering betaalt u inkomstenbelasting over uw (pensioen)inkomsten. Wel betaalt u vanaf uw AOW-leeftijd over de eerste belastingschijf een lager belastingtarief.
U mag uw ouderdomspensioen vervroegen en (blijven) werken naast uw (deeltijd)pensioen. Laat u echter uw ouderdomspensioen meer dan 10 jaar vóór uw AOW-leeftijd ingaan dan gelden er extra fiscale voorwaarden.
Ontvangt u arbeidsongeschiktheidspensioen? Dan krijgt u dat uiterlijk totdat u 68 jaar wordt.
Laat u uw ouderdomspensioen eerder ingaan, dan stopt het arbeidsongeschiktheidspensioen.
Margo van Dijk heeft vorig jaar ontslag genomen bij de gemeente Rotterdam. “Ik heb er bewust voor gekozen om mijn pensioen naar voren te halen. Wel ben ik nog trouwambtenaar in een aantal gemeenten. Dat blijf ik doen zolang ik de naam van de bruid en bruidegom kan onthouden”, zegt ze lachend. Hoewel Margo voor deze werkzaamheden een vergoeding krijgt, staat dat niet in verhouding tot de tijd die ze erin steekt. “Maar ik doe het met heel veel passie en word er heel gelukkig van.” Ze vertelt dat ze in totaal 32 jaar bij ING heeft gewerkt en dat haar man Aad nog bij NN werkt. Hij stopt vanaf juni 2024 met werken.
“Samen hebben we financieel advies ingewonnen bij een pensioenexpert en een pensioenplan laten maken. Het scheelt dat wij geen kinderen hebben en dus voor niemand iets achter hoeven te laten. Op dit moment zijn we nog fit en vitaal, dus we kunnen nog dingen doen die we leuk vinden en die geld kosten. Zo zouden we nog een keer een reis willen maken naar Australië en Nieuw-Zeeland. Al houden we ook erg van fietsvakanties in eigen land en zijn we al aan het trainen voor de Vierdaagse van Nijmegen.”
Op de begeleiding van de pensioenexpert kijkt Margo positief terug. “Alle verschillende scenario’s zijn doorgerekend, zodat je met eigen ogen ziet: als je dit doet, krijg je dat bedrag per maand. Belangrijk daarbij was de vaststelling hoeveel geld je op welk moment in je leven denkt nodig te hebben. En bovendien de vraag of er in de toekomst op bepaalde momenten nog andere inkomsten bij zullen komen, zoals AOW en ander pensioen.” Op basis daarvan was al snel duidelijk dat Margo ervoor kon kiezen om vervroegd met pensioen te gaan.
Alle verschillende scenario’s zijn doorgerekend. Zodat je met eigen ogen ziet: als je dit doet, krijg je dat bedrag per maand
“Ik zou het iedereen aanraden om te investeren in zo’n gesprek.” Alleen zo weet je dat de keuze die je maakt ook echt verstandig is en dat deze aansluit op de wensen die je hebt. Ik ben me ervan bewust dat dit de laatste fase van mijn leven is. Daarom wil ik vooral dingen doen die ik leuk vind. De vrijheid die je hebt als je met pensioen bent, is heerlijk. Je gaat naar bed wanneer je wilt en je staat op wanneer je wilt. Mijn man zegt voor de grap ’s avonds tegen me: vergeet je niet je wekker te zetten?! Ik kijk er echt naar uit als hij dat vanaf deze zomer ook niet meer hoeft te doen!”
Ontdek in enkele minuten welke pensioenkeuzes voor u relevant zijn en welke tools er beschikbaar zijn om een compleet beeld te krijgen.