Zou u graag een of enkele dagen minder willen werken, maar wilt u wel ongeveer hetzelfde inkomen behouden? Dan kunt u ervoor kiezen om vanaf uw 55ste jaar in deeltijd met pensioen te gaan. U blijft dan een deel van de werkweek werken.
Voor het overige deel ontvangt u pensioen. Het pensioen dat u ontvangt wanneer u volledig met pensioen gaat wordt lager als u eerder dan uw pensioenrichtleeftijd (65 of 68 jaar) in deeltijd met pensioen gaat.
De precieze bedragen van uw pensioen als u in deeltijd met pensioen gaat en daarna volledig met pensioen gaat, ziet u in Mijn Pensioenplan.
Bij het maken van keuzes voor uw situatie is het van belang dat u rekening houdt met alle mogelijke gevolgen ervan. We hebben een aantal overwegingen die kunnen spelen voor u op een rij gezet.
Geleidelijke overgang
Het kiezen voor deeltijdpensioen kan een goede manier zijn om geleidelijk over te gaan van werken naar een volledig pensioen.
AOW
Let op: als u in deeltijd met pensioen gaat, ontvangt u waarschijnlijk nog geen AOW. Deeltijdpensioen kan een manier zijn om uw inkomen stabiel te houden.
Gezondheid
Overweeg uw gezondheidssituatie. In deeltijd werken kan minder belastend voor u zijn.
Eerder met pensioen
Als u eerder dan uw pensioenrichtleeftijd (65 of 68 jaar) in deeltijd met pensioen gaat, wordt het pensioen dat u ontvangt wanneer u daarna volledig met pensioen gaat lager.
Belasting
Denk aan belastingregels en mogelijke gevolgen voor toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.
Geen betaald werk
U mag uw ouderdomspensioen vervroegen en (blijven) werken naast uw (deeltijd)pensioen.
Laat u echter uw ouderdomspensioen meer dan 10 jaar vóór uw AOW-leeftijd ingaan dan gelden er extra fiscale voorwaarden.
Arbeidsongeschiktheidspensioen
Ontvangt u arbeidsongeschiktheidspensioen? Dan krijgt u dat uiterlijk totdat u 68 jaar wordt. Laat u uw ouderdomspensioen eerder ingaan, dan stopt het arbeidsongeschiktheidspensioen.
Erik van der Poel (66), gepensioneerd, voorheen ING en NN
is in deeltijd met pensioen gegaan
‘Ik weet tot 2030 wat er per maand binnenkomt’
Erik van der Poel heeft ruim veertig jaar pensioen opgebouwd, waarvan een groot deel bij Pensioenfonds ING. In maart 2017 raakte hij volledig arbeidsongeschikt. Tot oktober 2025 ontvangt hij geld vanuit de arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA). “Mijn pensioen bestaat uit twee delen: een deel dat met 65 jaar is ingegaan en een deel dat ingaat als ik 67 ben. Omdat ik nu elke maand voldoende geld vanuit de WIA binnenkrijg, heb ik ervoor gekozen om in deeltijd met pensioen te gaan en dus maar een beperkt gedeelte van het pensioen waar ik nu al recht op heb te laten uitkeren. Dit geld gebruik ik verder ook niet, maar zie ik meer als een spaarpotje. Als mijn WIA-uitkering volgend jaar stopt, krijg ik vanaf dat moment een hogere pensioenuitkering plus AOW.”
Erik van der Poel vertelt dat zijn vrouw altijd thuis is gebleven voor de kinderen en pleegkinderen en dat zij daarom zelf geen pensioen heeft opgebouwd. Ook is zij een paar jaar jonger, dus haar AOW zal later ingaan. “Hierdoor hebben we straks een periode van vier jaar waarin er wat minder geld zal binnenkomen, maar omdat we gespaard hebben, voorzie ik geen problemen. Sowieso kun je, als je je uitgaven kritisch onder de loep neemt, vaak met minder af.” Op de toekomst anticiperend zijn Erik en zijn vrouw een paar jaar terug al kleiner en meer leeftijdsbestendig gaan wonen. “Voor ons is het belangrijk dat winkels en een kerk op loopafstand zijn, ook als je tachtig bent.”
Een voordeel van gepensioneerd zijn is dat je geen sociale lasten meer hoeft af te dragen
Dankzij Eriks financiële achtergrond heeft hij de keuzes rondom zijn pensioen zelf uit kunnen zoeken. “De tools op de website van Pensioenfonds ING en op mijnpensioenoverzicht.nl van de overheid geven een goed beeld van je financiële situatie. Ik weet tot 2030 wat er per maand binnenkomt. Een voordeel van gepensioneerd zijn is dat je geen sociale lasten meer hoeft af te dragen, waardoor je netto meer overhoudt. Dat was een mooie meevaller.” Zijn boodschap voor mensen die nog voor hun pensioen zitten: “Laat je goed informeren en maak uiteindelijk een keuze die voor jouw persoonlijke situatie het meest passend is.”
Gerelateerde keuzes
Ontdek meer keuzemogelijkheden
AOW-overbrugging
U kunt ervoor kiezen om uw pensioen tot uw AOW-leeftijd aan te vullen met een AOW-overbruggingspensioen.
U kunt uw pensioen uitstellen tot de eerste dag van de maand waarin u 71 jaar wordt. Als u ons geen pensioenplan stuurt, stellen we de ingang van uw pensioen met een jaar uit.
“Vrouwen hebben een hogere levensverwachting dan mannen, maar ook als mijn vrouw veel ouder wordt dan ik zijn er voldoende andere vermogens- en inkomstenbronnen om van te kunnen leven.”